Jakie owoce jeść w okresie letnim?
Lato jest najlepszym okresem dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę o dużą ilość owoców. Wynika to m.in. z ich dużej dostępności i przystępnej ceny. Praktycznie każdy dietetyk rekomenduje regularne spożywanie owoców dla zdrowych osób. Które z nich są szczególnie polecane w okresie letnim?
Spis treści
Po które owoce najlepiej sięgnąć latem?
Truskawki to smaczne i soczyste owoce bogate w witaminę C oraz błonnik. Są niskokaloryczne i doskonale nadają się do sałatek, koktajli czy deserów. Najlepiej spożywać je na surowo do kilku dni po zakupie. Kolejnym owocem, po który warto sięgnąć w okresie letnim jest arbuz. Oprócz tego, że jest orzeźwiający, zawiera witaminę C i likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz korzystnie wpływający na zdrowie. Doświadczony dietetyk zaleci także spożywanie malin, które są nie tylko pyszne, ale również pełne przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawierają witaminę C i błonnik. Lipiec i sierpień to czas zbiorów borówek amerykańskich, które doskonale pasują do sałatek i shake’ów. Oczywiście można je spożywać na surowo.
Szukasz dietetyka? Zapraszam! Goja – dietetyk Niepołomice
Jakie jeszcze owoce warto jeść latem?
Przełom lipca i sierpnia to moment, gdy pojawiają się pierwsze, dojrzałe papierówki. Ta specyficzna odmiana jabłek jest bogata w witaminy z grupy B, a także w witaminę C, E oraz beta karoten. Ponadto doskonale smakuje i orzeźwia podczas upalnych dni. Z egzotycznych owoców warto sięgnąć po mango wyróżniające się kremową konsystencją i słodkim smakiem. Mango idealnie pasuje do letnich sałatek i owsianek. Dietetyk zaleci nam również spożywanie kiwi, które jest bogate w witaminę C, witaminę K, błonnik i przeciwutleniacze. Dodatkowo ma orzeźwiający smak. Można je jeść na surowo, dodawać do smoothie lub przygotowywać sorbety podawane na zimno.
Kolejną propozycją są brzoskwinie zawierające witaminę C, A i błonnik. W okresie letnim warto spożywać owoce, które mają dużą zawartość wody i jednocześnie są niskokaloryczne.