Jak przygotować ciasto czekoladowe z owocami?
Czekolada i owoce to idealne połączenie na każdą okazję, niezależnie od pory roku. Słodko-kwaśne ciasto orzeźwia, ale jednocześnie zapewnia solidną porcję słodyczy. Deser doskonale smakuje zarówno z kawą, aromatyczną herbatą, jak i z gorącą czekoladą. Świetnie sprawdza się także na przyjęcia! Zastanawiasz się, jak przygotować wypiek czekoladowy z owocami? Szukasz prostego przepisu, którego wykonanie nie zajmie Ci dużo czasu? Poznaj tę propozycję.
Spis treści
Przepis na ciasto czekoladowe z owocami
Aby zrobić czekoladowy deser z owocami, potrzebujesz foremki w rozmiarze 20×20 cm. Możesz użyć również keksówki w rozmiarze 30×15 cm, w której piecze się często np. ciasto murzynek. W takiej foremce deser wyjdzie nieco niższy, jednak wciąż bardzo smaczny.
Składniki na ciasto czekoladowe
- 160 g masła,
- 120 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1,5 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 2 duże jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- po 1 garści truskawek, malin i porzeczek.
Składniki na polewę
- 0,5 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 60 g masła.
Dodatki
- Owoce: borówki, maliny, truskawki, porzeczki.
Przygotowanie ciasta czekoladowego z owocami
Włącz piekarnik na 170°C, tryb góra-dół. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Do garnka włóż masło i podgrzej. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do tłuszczu. Zdejmij naczynie z palnika i mieszaj całość tak długo, aż kakaowe kostki się rozpuszczą. Odstaw czekoladę na bok.
Jajka wbij do miski i zmiksuj ze szczyptą soli. Powoli wsypuj do nich cukier, aż powstanie puszysta piana, w której nie będzie czuć kryształków. Wlej do niej rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Następnie wsyp do miski suche składniki, tj. mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj produkty za pomocą szpatułki, tak aby nie było widać surowej mąki. Nie miksuj! To może sprawić, że ciasto straci swoją wyjątkową teksturę i stanie się zbyt napowietrzone.
Masę przelej do foremki. Na górze ułóż owoce. Nie wciskaj ich do środka — same nieco opadną. Deser piecz przez ok. 35 minut. Ciasto po upieczeniu będzie miało konsystencję brownie. Zatem po wyjęciu go z pieca i włożeniu patyczka, może się okazać, że jest wilgotne w środku. To dobry znak. Pamiętaj jednak, że deser nie może być surowy ani płynny!
Gotowe ciasto przełóż na kratkę, aby wystygło. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i czekolady. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z palnika i dodaj do niego cukier puder oraz kakao. Energicznie wymieszaj zawartość trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Gotową polewę wylej na ciasto i pozwól mu spłynąć na boki. Jeśli masa gromadzi się na środku, delikatnie rozprowadź ją wypukłą częścią łyżki na boki. Na koniec, aby ciasto nabrało bardziej owocowego smaku, posyp je malinami, borówkami, truskawkami i porzeczkami. Ich kwaśny smak świetnie będzie komponować się ze słodką polewą.
Przygotowanie ciasta czekoladowego z owocami zajmie Ci kilkanaście minut. W zamian uzyskasz wyśmienity deser do popołudniowej kawy! Wypróbuj to połączenie już dziś!